אמריצר | Amritsar

עירו של המקדש המוזהב

מידע כללי על אמריצר

אמריצר (Amritsar) היא אחת הערים החשובות ביותר במדינת פנג’אב, בצפון מערב הודו, סמוך מאוד לגבול הפקיסטני. שמה של העיר נגזר מסנסקריט: “אמריט סאראס”, שמשמעו “בריכת הנקטר”, הנוזל אותו שותים האלים באמונה ההינדואית בכדי להישאר בני אלמוות.

רוב תושבי אמריצר נמנים על בני העדה הסיקית, מיעוט דתי ותרבותי המהווה כ-1.5% מהאוכלוסייה ההודית. מדובר בעדה גאה ומאוחדת ששומרת על ייחודה גם בסממנים חיצוניים שהם בין היתר, שיער וזקן לא-גזוזים (אצל הגברים השיער נאסף ומכוסה בטורבן), מסרק קטן, חרב סמלית שגודלה כגודל זרת ומוצמדת למסרק בשיער, צמיד מתכת עגול, ומכנסיים קצרים רפויים. הסיקים הם בנים נאמנים לאומה ההודית. שיעורם של הסיקים בקרב קציני הצבא ההודי עצום, כמו גם בין הנהגים, החל מריקשה ועד מטוסי בואינג.




בהיסטוריה של אמריצר שני אירועים מכוננים ולא נעימים במיוחד. האחד, טבח אמריצר שהתרחש ב-13 באפריל 1919, ובו הרגו חיילים בריטים כ-400 אזרחים הודים בני הדת הסיקית שהפגינו באופן בלתי אלים. האתר בו התרחש הטבח, הנמצא בסמוך למקדש המוזהב, נחשב כיום כפארק לאומי קדוש (ראו עוד תחת ההיסטוריה של הודו).

האירוע השני הינו מבצע כוכב כחול, במהלכו נהרגו למעלה מ-400 איש. במהלך האירוע, שהתרחש ביוני 1984, הסתער הצבא ההודי על מיליטנטים סיקים שהתבצרו במקדש. אירוע ההרג במקדש היווה פגיעה קשה ברגשותיהם הדתיים של הסיקים והוביל בין היתר לרציחתה של אינדירה גאנדי בידי שומרי ראשה הסיקים.

שני גברים סיקים באמריצרצילם מערכת האתרשני גברים סיקים באמריצרצילם מערכת האתר

מה רואים ואתרים מרכזיים באמריצר

מקדש הזהב (Golden Temple) – מקדש הזהב הוא האטרקציה המרכזית באמריצר והסביבה הוא ההארימנדיר סאהיב, הקרוי גם “מקדש הזהב”, הוא המרכז התרבותי והרוחני של דת הסיקים. מקדש הזהב הוא לא רק הקדוש ביותר לבני הדת הסיקית, אלא גם אחד האתרים המפורסמים בהודו ואולי בעולם כולו. יופיו של המקדש מתבטא בשילוב שבין מתכת מוזהבת, מים ועושר של עיטורים. מדובר במרכז פועם וחי – שטף תמידי של עולי רגל ותיירים בא בשעריו מדי יום, מארבע לפנות בוקר עד 11 בלילה. בעיצובו האדריכלי של המבנה ניכרות השפעות הינדיות ומוסלמיות. הכיפה, שעל פי הטענה מצופה ב-750 ק”ג זהב טהור, מסמלת את פרח הלוטוס. הפרח הענוג מסמל את טוהרה של הדת גם בהינדואיזם ובבודהיזם. מתחם מקדש הזהב באמריצר מורכב מכמה מקדשים מסביב לאגם מלאכותי. במרכז האגם מקדש ובו כתבי הקודש. בצד המערבי יש חדר אוכל ענק המאכיל חינם את המוני המאמינים ובצד הצפוני אשרמים לשינה – ללא תשלום. מומלץ להגיע למקדש לפני עלות השחר ועד הזריחה שאז הפעילות (בעיקר שירה, קריאת כתבי הקודש וטבילה בבריכה המקודשת) בעיצומם. אבל גם כל שעה יפה וגם ביקור לילה מרשים מאוד.

מקדש הזהב מבט מרחוקצילום מערכתמקדש הזהב מבט מרחוקצילום מערכת

ארמון הקיץ באמריצר (Summer Palace of Maharaja Ranjit Singh) – מתחם שבעבר שימשו כארמון למהרג’ות של האזור והיום משמש כמוזיאון לתיירים המבקרים בעיר.

טקס הורדת הדגלים – טקס משעשע וצבעוני המתקיים כל יום בגבול הודו-פקיסטאן. במהלך הטקס, המתקיים כל יום בחמש אחר הצהריים בגבול הודו פקיסטאן, חיילים הודים ופקיסטאנים מורידים את דגלם כשקהל פטריוטי מעודד כל אחד את החיילים שלו.

תמונות מארמון הזהב באמריצר

מלונות באמריצר

עיקר המלונות באמריצר נמצאים במרכז העיר. יש מספר מלונות יוקרה ברמה של חמישה וארבע כוכבים, מרבית המלונות הם מלונות פשוטים בני שלושה ושני כוכבים וישנם גם מעט אכסניות המיועדות לצעירים. האזור המבוקש ביותר הוא אזור מקדש הזהב (ראו מלונות באזור מקדש הזהב של אמריצר).

אטרקציות וסיורים מודרכים באמריצר

אמריצר היא אחד מהאתרים החשובים לטיול מאורגן להודו. היא נמצת תחת תוכנית המסלול של רוב הטיולים המאורגנים בצפון הודו. בנוסף יש אליה לא מעט טיולים מאורגנים המובלים על ידי מדריכים מקומיים כמו למשל סיור זה.

ישנם הרבה חברות המוציאות סיור מודרך של יום – יומיים לאזור. ישנם גם סיורים מודרכים באזור של שבוע או יותר.

השכרת רכב באמריצר

החניה במרכז העיר בעייתית, בשאר החלקים היא נוחה יחסית. הכבישים במרכז העיר נמצאים במצב חדש יחסית, באופן כללי לטיול בתוך העיר מומלץ להיעזר בתחבורה ציבורית ולהשתמש ברכב שכור לנסיעות מחוץ לעיר בלבד (ראו עוד תחת השכרת רכב בהודו).

מסעדות באמריצר

ברחבי העיר פזורות מסעדות רבות ביניהן מסעדות המגישות אוכל פונג’בי והודי מסורתיים, בנוסף ניתן למצוא את כל סוגי האוכל המערביים כמו פיצה, פסטה, בורגר ועוד. אמריצר ידועה בדהאבות שלה – מסעדות זולות ופשוטות המגישות ארוחות תאלי. אמריצר ידועה גם במאכל הדגים המפורסם שלה – אמריצארי, וניתן למצוא אותו כמעט בכל המסעדות ודוכני המזון שבעיר. שימו לב שבהרבה מהמסעדות בעיר לא יגישו לכם אלכוהול וחלקן יגישו אותו בצורה נסתרת.

מסעדות מומלצות בעיר – קסר ד דאבה, צ’רמינג צ’יקן ומסעדת סרחאד (להוספת המלצה על מסעדות במקום)




טיפים והמלצות כלליות למבקר באמריצר

  • המלונות ליד מקדש הזהב יקרים יותר – ולהגיע ממקום למקום בתוך העיר בריקשה זה זול יחסית ולכן כדי לחשוב ללון בחלקים פריפריאליים יותר למי שמעוניין לצמצם בעלויות הלינה.
  • בין תחנת הרכבת של אמריצר לבין מקדש הזהב ישנו אוטובוס חינמי – כמובן שכמו כל דבר חינמי בהודו תשלמו בצפיפות ודוחק והרבה המולה – שווה לשקול לקחת ריקשה או מונית – המחירים אינם גבוהים.
  • אמריצר מוכרת מאוד בבאזרים שלה. היא נחשבת לאתר שופניג מומלץ שאפשר להצטייד בו בקלות במזכרות ואריגים הודים במחירים טובים וסבירים. בנוסף פועל בה הקניון Trilium שהוא אפשרות טובה לשופינג של מותגים מערביים במחירים טובים.
  • יש בעיר סיורים מאורגנים גם בלילה – הדמנות טובה לקבל הדרכה על רקע המקדש המוזהב המואר בתאורת לילה משכרת.
  • למרות שמדובר בעיר קדושה (לסיקים) אמריצר היא עיר רועשת במיוחד אפילו במושגים של הודו – יש לקחת זאת בחשבון.
  • לרוב הביקור בארמיצר מומלץ באמצע הדרך בין דלהי לדרמסלה. ללנים בדרמסלה יש אפשרות להצטרף לאחד מסיורים של יום היוצאים מדרמסלה לאמריצר וחוזרים אל העיר.
  • למבקרים בגבול של הודו ופאקיסטאן – שימו לב שיש איסור לבוא עם תיקים, חבל לשלם סתם על שמירת חפצים במקום.
  • הנסיעה לאמרציר מדלהי (הכיוון היותר פופלארי) היא עמוסה, ארוכה ויכולה להיות מאוד מתישה – מומלץ לקחת (אם אפשר) רכבת מהירה ולשקול לשלם על מחלקה טובה.
  • חשוב לדעת – אמריצר היא עיר שיש עליה לא מעט תלונות על הונאות תיירים וכייסות – אין צורך להילחץ פשוט לשמור על עירנות.

 

מידע שימושי למבקר באמריצר

הגעה לאמריצר:

  • רכב פרטי – אמריצר נמצאת כ6-7 שעות מניו דלהי בנסיעה על כביש NH-1.
  • אוטובוס – יש אוטובוס לאמריצר מערים מרכזיות רבות בהודו ועיירות בסביבה כמו ניו דלהי, קארנל, פניפט ואמבלה. היתרון מחיר יחסית זול אך יותר זמן מרכבת / טיסה. הנסיעה מדלהי לאמריצר אורכת בין 9 וחצי ל 10 שעות. הנסיעה באוטובוס מדרמסלה אורכת כ6 שעות.
  • טיסה – סמוך לאמריצר ממוקם שדה תעופה קטן Sri Guru Ram Dass Jee International Airport / ATQ וניתן להגיע אליו בטיסות פנימיות מהערים המרכזיות של הודו, בעיקר מדלהי (ראו עוד תחת טיסות להודו).
  • רכבת – יש תחנת רכבת באמריצר וניתן להגיע אליה עם רכבות מהערים המרכזיות של הודו – הנסיעה מדלהי לאמריצר אורכת בין 6-12 שעות, תלוי בסוג הרכבת הנבחרת (יש רכבת מהירה ויקרה ויש רכבת איטית וזולה) הרכבת המהירה מדלהי לאמרציר יוצאת פעמיים ביום והיא מבוקשת מאוד – מומלץ להזמין אליה כרטיסים מראש.

 

[wpgmza id="20" cat="5" marker="3162" zoom="16"]